Ga terug

“Ik ben single en ik vind het irritant dat iedereen doet alsof je dan nog niet compleet bent ofzo. Ik ben echt happy met mijn single zijn. Waarom denkt iedereen dat je pas gelukkig bent als je een relatie hebt?”

Een tijdje geleden stelde iemand mij deze vraag. Of nou ja, een vraag – het was eerder een verzuchting. Een relatie hebben lijkt zo de norm te zijn, zeker in christelijk Nederland. Terwijl er meer dan 2 miljoen singles rondlopen in ons land! Toch betrap ik mezelf er ook nog wel eens op dat ik aan mensen vraag of ze ‘al’ en relatie hebben of ‘nog steeds’ single zijn. Alsof het een soort eindstation is, dat hebben van een relatie. 

Zelfliefde
Natuurlijk, er zijn veel mensen die hunkeren naar een liefdesrelatie en wel klaar zijn met alles in hun eentje moeten doen. Maar een relatie geeft je nooit de garantie dat je dan altijd gelukkig bent. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je ook in je eentje weet dat jouw leven ertoe doet. Noem het maar ‘zelfliefde’: mild zijn voor jezelf, jezelf kennen, jezelf begrijpen. Of je nu single bent of een relatie hebt, dat is eigenlijk gewoon het allerbelangrijkste om ‘gelukkig’ te zijn. 

Ik zet ‘gelukkig’ tussen aanhalingstekens omdat dat natuurlijk een relatief begrip is. Het leven is niet maakbaar. Maar de mensen die het meest gelukkig zijn over hun leven, zijn de mensen die ook gewoon gelukkig zijn in hun hart (oh help want klinkt dit gezapig, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel). Het zijn niet de externe omstandigheden die ervoor zorgen dat je gelukkig bent. Natuurlijk: een mooi huis, een goede baan en lieve familie kan bijdragen aan je geluk. Maar ik heb ook mensen gesproken die hun baan kwijt waren, een geliefde moesten missen of weinig geld hadden en toch oprecht konden zeggen dat ze gelukkig waren. 

Altijd happy
Nu hoef je als single echt niet altijd happy te zijn, net zomin als mensen in een relatie dat altijd moeten zijn. Je mag er als single van balen dat je weer in je eentje naar een bruiloft moet of dat je geen huis kunt kopen. Je mag iemand missen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je sneu of ongelukkig bent. Het kan naast elkaar bestaan.

Dirk de Wachter (een Vlaamse psychiater) zegt het zo mooi: “We zijn te geobsedeerd met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing. We moeten in dit aardse leven aanvaarden dat het af en toe een klein beetje lastig kan zijn. Een klein beetje, liefst niet te veel. Maar we hebben het moeilijk met de kleine lastigheden van het gewone leven. We lijken niet te kunnen accepteren dat het dagelijkse leven af en toe een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig is.”

Het leven is niet altijd leuk. We kunnen niet altijd gelukkig zijn. Ook ongelukkig zijn hoort bij het leven. En dat hangt heus niet af van je relatiestatus.

Relatiestatus
Je bent meer dan je relatiestatus – al lijkt het in onze maatschappij wel een heel belangrijk onderdeel te zijn. Maar zolang er mensen bestaan, zullen er stelletjes bestaan – of we het nou leuk vinden of niet. Overigens merk ik wel dat het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger, dat trouwen en kinderen krijgen enzo. Tijden veranderen. Maar op verjaardagen, bruiloften en andere sociale events is dit uiteraard wel iets waar je er weer even mee geconfronteerd wordt. En dat blijft nou eenmaal niet leuk. Niet omdat je sneu of ongelukkig bent, maar omdat het verlangen naar een levensgezel heel normaal is. 

Maar eh… geloof mij: elk getrouwd mens zou zo nu en dan wel een dagje met een single willen ruilen. 😉

P.S. In september lanceert Cocky ‘Dé Singlecursus’, dé cursus voor een betere relatie met jezelf. Je kunt je alvast vrijblijvend inschrijven, zodat je niks mist! Lees ook

Succesverhaal met een aanzoek: ‘Wil je eerst eten of wil je dat ik eerst de vraag stel?’

Lees verder

Datingsite-etiquette: met deze 5 regels heb je succes op ROOTS dating  

Lees verder

Succesverhaal Kimberley & Ivar: ‘Zo’n klik had ik nog nooit gehad’

Lees verder